Er was eens….

Het ras Dobermann is het enige in de hele wereld dat de naam draagt van haar eerst bekende fokker: de Duitser Friedrich Louis Dobermann (1834-1894). Hij beoefende verschillende baantjes, waaronder plaatselijke hondenvanger in Apolda in Thüringen, Duitsland.

Zijn favoriete grijze teef, met de naam “Schnuppe” was geen herdershond, noch een Pinscher, maar was slechts een kruising van de bestaande honden in Apolda in die tijd. Hij liet deze teef dekken door een “slagershond”, een soort voorloper van de Rottweiler gekruist met een soort herdershond. Deze hond was zwart met zeer specifieke roodbruine aftekeningen. Blijkbaar werden ook “bastaarden” van Pinschers en jachthonden gebruikt. Raszuivere honden volgens de standaard van vandaag de dag kwamen enkel in uitzonderlijke gevallen voor. De reden waarom hij verschillende rassen in zijn fokprogramma gebruikte, was dat hij een betere waakhond wou creëren dan er al bestond.

Met deze mengeling van honden zou dhr. F.L. Dobermann gefokt hebben in de jaren 1870. Hij verkreeg een ras werkhonden, die niet alleen waakzaam waren, maar tevens moedige tuin- en huishonden bleken te zijn, die veel ingezet werden als politiehonden en voor beveiliging, maar ook als jachthonden, om het grotere wild te vangen.De eerste inschrijving van een dobermann in het Duitse stamboek vond plaats in 1893. Hierna steeg de populariteit van het ras opmerkelijk.

Wie had kunnen denken dat in het einde van de 19e eeuw de “Wolf van Thüringen” aan de voet stond van een van ’s werelds grootste en mooiste rassen,

De Dobermann

Geschiedenis Dobermann(Afbeeldingen van links naar rechts : De Wolf van Thüringen, Gerhilde en Graf Belling en Graf Belling von Grönland)

De eerste Dobermanns waren duidelijk werkhonden en dat zijn ze nog steeds; ze worden gebruikt als waakhond, blindengeleidehond, reddingshond, speurhond, politiehond en natuurlijk ook als huishond. Ze zijn zeer intelligent en werklustig. De Dobermann is in 1901 voor het eerst in ons land als afzonderlijk ras benoemd. Pas toen de eerste wereldoorlog uitbrak, kwamen er veel Duitse Dobers naar Nederland en kwam de echte doorbraak van het ras in ons land.

Onze eerste Dobermann

Op 20 december 1974 werd onze eerste Dobermann geboren. Ze heette Amanda en had geen kennelnaam. Haar vader en moeder waren Granito Grazieson en Peggy v.d. Rotmanshoeve. In november 1977 fokten wij ons eerste nest met Amanda en Jürgen von Hagenstern. Deze zwarte reu was geïmporteerd naar Nederland door de heer Stokman. Jürgen behaalde SchH. en werd Duits, Nederlands, Luxemburgs en Internationaal kampioen. Hij won ook de Winner in Amsterdam in 1972 en 1973 en behaalde de titel DV-Sieger. Jürgen is een dekreu die op vele stambomen in Nederland is terug te vinden.

Geschiedenis Dobermann“Amanda” (links) en Jürgen von Hagenstern (rechts)

Dobermannkennel

Onze lange ervaring met fokken, werken en tentoonstellingen met de Dobermann heeft er toe geleid dat vele van ,,onze” Dobers karaktertesten, africhtingscertificaten, aankeuringen en Kampioenstitels behaald hebben (waaronder WERELDKAMPIOEN New-Joy Les Deux Peupliers). Daarnaast blijken het ook fantastische gezinshonden te zijn.

Fausto & Tom

Fausto & Tom

Machico

Machico

New Joy

New Joy

In 1975 hebben we onze naam laten registeren: “Les Deux Peupliers”. We hebben deze naam voor onze kennel gekozen omdat voor ons huis, waar we op dat moment woonden, twee enorme populieren (peupliers is Frans voor populieren) stonden. Deze bomen waren zo gigantisch, groot en trots dat we besloten om deze naam te gebruiken voor onze Dobermannkennel.

Kennelregistratie

Kennelregistratie-formulier voor “Les Deux Peupliers”

Mocht u meer informatie wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Vriendelijke groet,

Piet & Corry Hendrikx